Objawy autyzmu

Dieta poprawiająca funkcjonowanie jelit

  • słodyczy!!
  • mleka, masła, serów,jogurtów
  • owoców innych niż dozwolone (kategorycznie nie można podawać winogron, bananów)
  • chleba
  • ziemniaków
  • białego ryżu
  • mąki
  • konserwantów (kostek rosołowych, przypraw uniwersalnnych, produktów „w proszku”)
  • cukru, miodu, słodzika
  • drożdży, grzybów, produktów pleśniowych i konserwowych, kiszonych
  • octu, musztardy, ketchupu, majonezu
  • kapusty kiszonej surowej i kiszonych ogórków surowych
  • soków owocowych
  • unikać należy herbaty i wody chlorowanej
  • Kaszę gryczaną i jaglaną, brązowy ryż, chlebki ryżowe 100% ryż brązowy, chlebek kukurydziany, popkornowy (te w niewielkich ilościach)
  • ryby i drób (gotowane, duszone z warzywami, smażone na oliwie z oliwek)
  • jajka, jabłka zielone, gruszki, kiwi, grapefruity (jeden owoc dziennie), jabłko najlepiej bez skórki, dużo cytryny
  • czosnek, cebulę, kapustę kiszonę gotowaną lub duszoną
  • pestki dyni i słonecznika
  • warzywa zielone: brokuły, por, sałata, brukselka, kapusta, papryka, ogórek ,cukinia i inne bez: pomidorów, ziemniaków. Marchweka - tylko surowa!
  • soczewicę,ciecierzycę, suchą fasolę i groch, groszek- ugotowane (nie z puszki)
  • popkorn robiony w domu na oliwie z oliwek lub na „sucho” (i to rzadko), chrupki kukurydziane (kukurydza rzadko lub wcale)
  • mleko sojowe o ile nie ma na nie alergii
  • sok z marchwi
  • oliwę z oliwek, olej lniany
  • wodę mineralną (na początku najlepiej przegotowana)
  • Jajecznicę, omlet, jajko sadzone, pasty jajeczne z różnymi dodatkami
  • ryż brązowy z jabłkami i cynamonem(bez cukru)- może być ksylitol
  • pulpety lub kotlety z mięsa drobiowego mielonego, cebuli, jajka, pietruszki, selera
  • rosół z kurczaka i dozwolonych warzyw - bez makaronu i marchewki (może z kluskami lanymi z mąki kukurydzianej, makaronem sojowym), zupę szpinakową, zupy przecierane na kurczaku i warzywach, fasolówka, grochówka (na mięsie drobiowym), fasolka z kurczakiem, kapusta z grochem, kotlety rybne, kotlety warzywne
  • gołąbki z mięsa, kaszy jaglanej, gryczanej lub brązowego ryżu
  • faszerowane warzywa (papryka, pomidory)
  • smażone kotleciki z cukinii
  • kurczak pieczony, smażony, gotowany
  • leczo z cebuli, cukinii, papryki, pomidorów i mięsa
  • zapiekane warzywa
  • bigos z kapusty zwykłej, kiszonej, mięsa drobiowego
  • ryby (oby nie wędzone), można robić też pasty z ryb do chleba
  • majonez własnej roboty (żółtka, oliwa z oliwek, sól, cytryna)
  • pasty z ciecierzycy z dodatkami : jajko, czosnek, świeże zioła, masło klarowane, przyprawy (według uznania)
  • do picia: woda, bardzo słaba herbata
  • jako słodzik można używać ksylitol

Suplementy:

  • probiotyki
  • tran w okresie jesienno - zimowym, omega 3-6-9

Literatura obowiązkowa dla rodziców dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - dr Jaquelyn McCandless „ Dzieci z głodującymi mózgami. Przewodnik terapii medycznych dla chorób spektrum autyzmu”.