Dieta poprawiająca funkcjonowanie jelit
Nie można jeść:
- słodyczy!!
- mleka, masła, serów,jogurtów
- owoców innych niż dozwolone (kategorycznie nie można podawać
winogron, bananów)
- chleba
- ziemniaków
- białego ryżu
- mąki
- konserwantów (kostek rosołowych, przypraw uniwersalnnych,
produktów „w proszku”)
- cukru, miodu, słodzika
- drożdży, grzybów, produktów pleśniowych i konserwowych,
kiszonych
- octu, musztardy, ketchupu, majonezu
- kapusty kiszonej surowej i kiszonych ogórków surowych
- soków owocowych
- unikać należy herbaty i wody chlorowanej
Można jeść:
- Kaszę gryczaną i jaglaną, brązowy ryż, chlebki ryżowe 100% ryż
brązowy, chlebek kukurydziany, popkornowy (te w niewielkich
ilościach)
- ryby i drób (gotowane, duszone z warzywami, smażone na oliwie z
oliwek)
- jajka, jabłka zielone, gruszki, kiwi, grapefruity (jeden owoc
dziennie), jabłko najlepiej bez skórki, dużo cytryny
- czosnek, cebulę, kapustę kiszonę gotowaną lub duszoną
- pestki dyni i słonecznika
- warzywa zielone: brokuły, por, sałata, brukselka, kapusta,
papryka, ogórek ,cukinia i inne bez: pomidorów, ziemniaków.
Marchweka - tylko surowa!
- soczewicę,ciecierzycę, suchą fasolę i groch, groszek- ugotowane
(nie z puszki)
- popkorn robiony w domu na oliwie z oliwek lub na „sucho” (i to
rzadko), chrupki kukurydziane (kukurydza rzadko lub wcale)
- mleko sojowe o ile nie ma na nie alergii
- sok z marchwi
- oliwę z oliwek, olej lniany
- wodę mineralną (na początku najlepiej przegotowana)
Co można z tego zrobić:
- Jajecznicę, omlet, jajko sadzone, pasty jajeczne z różnymi
dodatkami
- ryż brązowy z jabłkami i cynamonem(bez cukru)- może być ksylitol
- pulpety lub kotlety z mięsa drobiowego mielonego, cebuli, jajka,
pietruszki, selera
- rosół z kurczaka i dozwolonych warzyw - bez makaronu i marchewki
(może z kluskami lanymi z mąki kukurydzianej, makaronem sojowym),
zupę szpinakową, zupy przecierane na kurczaku i warzywach,
fasolówka, grochówka (na mięsie drobiowym), fasolka z kurczakiem,
kapusta z grochem, kotlety rybne, kotlety warzywne
- gołąbki z mięsa, kaszy jaglanej, gryczanej lub brązowego ryżu
- faszerowane warzywa (papryka, pomidory)
- smażone kotleciki z cukinii
- kurczak pieczony, smażony, gotowany
- leczo z cebuli, cukinii, papryki, pomidorów i mięsa
- zapiekane warzywa
- bigos z kapusty zwykłej, kiszonej, mięsa drobiowego
- ryby (oby nie wędzone), można robić też pasty z ryb do chleba
- majonez własnej roboty (żółtka, oliwa z oliwek, sól, cytryna)
- pasty z ciecierzycy z dodatkami : jajko, czosnek, świeże zioła,
masło klarowane, przyprawy (według uznania)
- do picia: woda, bardzo słaba herbata
- jako słodzik można używać ksylitol
Suplementy:
- probiotyki
- tran w okresie jesienno - zimowym, omega 3-6-9
Decyzję o podjęciu diety należy skonsultować z
lekarzem.
Literatura obowiązkowa dla rodziców dzieci z zaburzeniami ze
spektrum autyzmu - dr Jaquelyn McCandless „ Dzieci z głodującymi
mózgami. Przewodnik terapii medycznych dla chorób spektrum autyzmu”.